Kotiseutumuseo Katvala

KatvalaNivala-Seura ry. tallentaa, säilyttää ja pitää esillä eri aikakausien nivalalaiseen elämään liittyvää esineistöä kotiseutumuseo Katvalassa.

Katvalan museoaluetta on rakennettu vuodesta 1959, jolloin Nivala-Seura ry. osti seurakunnalta kanttorilan virkatalon tontin. Kanttorilana alue oli ollut 1800-luvun puolesta välistä.

Katvalassa vanhan kanttorilan aikaisia rakennuksia ovat navetta, riihi, sikomökki ja yksi aitoista. Vuosikymmenten aikana museoalueelle on siirretty toistakymmentä perinteistä rakennusta.

Museon pääpihapiiri kuvaa nivalalaista talonpoikaistaloa vuosisadan vaihteesta. Päärakennus on entinen Niemen talo Jokikylältä, sen on rakentanut Erkki Erkinpoika Junttila 1880- ja 1890-lukujen taitteessa.

Kotiseutumuseona Katvala on erikoistunut maatalouteen, karjatalouteen sekä tervanpolttoon sekä hautajaisperinteeseen. Maataloustyövälinehallissa on esillä maatalouden työvälineitä 1800-luvulta koneellistumiseen asti. Alueelle on rakennettu tervahytti, jonka idean 1863 keksi nivalalainen torppari Otto Korkiakoski.

Syksyllä 2004 Pikkupuolelle koottiin pysyvä sota-aikojen näyttely yhteistyössä veteraanijärjestöjen kanssa. Näyttely kertoo nivalalaisten sota-ajan elämästä sota- ja kotirintamilla.

Museo on avoinna:
juhannuksen jälkeen tiistaista sunnuntaihin klo 12.00-16.00
muina aikoina sopimuksesta,
Hanna Järviluoma p.  044 7439 212.

KESÄLLÄ 2014 KOTIELÄINPIHA JA MUSEO OVAT AVOINNA 8.7.-31.7. POIKKEUKSELLISTI JOKA PÄIVÄ KLO 10-18!

Vapaaehtoinen pääsymaksu.

Osoite: